Diş implantları, diş eksikliği durumlarında fonksiyon ve estetiğin tekrar yerine getirilmesi amacıyla yapılan, çene kemiği içine yerleştirilen, titanyum metalinden yapılan diş köküdür. Dental implantlar ile diş boşlukları doldurulabilmektedir.
İmplant tedavisi bir kaç adımdan oluşur. İlk olarak, çene kemiğine implantların yerleştirilmesi gereklidir. Bu işlem cerrahi bir prosedürdür. Daha sonra implantların üzerine protez dişler takılır, bu kişinin doğal dişlerine çok benzeyen dişlere sahip olmasını sağlar.
Diş çekimi sonrası iyileşme süreci tamamlandığında operasyon bölgesi kemik uygunluğu açısından değerlendirilir. Panoramik röntgen ve bilgisayarlı tomografi ile bu değerlendirme yapılır. Gerekli görülüyorsa ilave kemik tozları ve ya hastanın kendisinden alınan blok kemik kullanılarak kemik ogmentasyonu (ilavesi) yapılabilir. Bu işlem, implant operasyonu ile beraber yapabileceği gibi yoğun kemik kaybı olan hastalarda iki aşamalı olarak da gerçekleştirilebilir. Önce implantın yerleştirileceği kemik uygun hale getirilir sonrasında implant işlemi uygulanır. İmplant operasyonu lokal anestezi altında yapılabilir çok komplike vakalarda genel anestezi kaçınılmazdır. İmplant yerleştirildikten sonra kemik ile sıkı bir bağlantı oluşması için bir süre beklenir. Daha sonra implant çevresindeki dişetine şekil verecek ve ölçüye hazır hale getirecek parçalar yerleştirilir. Ölçü alınarak üst yapı yüklenir, yani dişler yerine yerleştirilir. Hastanın etkin şekilde çiğnemesi için gerekli düzenlemeler yapılır. Süreç 3-6 aylık bir zamanı kapsar.
All on four implantlar özellikle çene kemiğinin çok fazla eridiği alt ve üst çene total dişsizlik vakalarına uygulanan bir tedavidir. Dental implant ameliyatına engel olacak herhangi bir sistemik hastalığı bulunmayan ve yeterli kemik hacmine sahip, tam dişsiz hastalara uygulanabilir.
Ağızda en son çıkan dişler üçüncü azı, yani 20 yaş dişleridir. 20 yaş dişleri kök formlarının diğer dişlerden farklı olması ile kompleks kök kanal sistemlerine sahiptirler, bu da kanal tedavisindeki başarıyı düşürmektedir. Diş fırçasının ulaşamadığı bir alanda hijyeni sağlamak zorlaşır, bu nedenle kolayca çürürler. Komşu dişte çürük, dişeti enflamasyonuna sebep olurken, yer darlığı olduğunda ön bölgedeki çapraşıklığı arttırırlar. Yer bulamadığında gömük, yarı gömük, ağız içinde açılı sürmüş olabilirler. Lokal anestezi ile çekimleri yapılabilir.
Diş beyazlatma işlemi nasıl uygulanır?
Diş beyazlatma yöntemleri kullanılan teknik ve uygulama alanlarına göre farklılık göstermektedir. Bu yöntemler aşağıdaki gibidir:
Ev tipi diş beyazlatma: Ağız içinden ölçü alınarak kişiye özel uygun beyazlatma plakları hazırlanır. Hazırlanan bu plağın içine belirli miktarlarda diş beyazlatma jeli (%10–15 ‘lik karbamid peroksid veya hidrojen peroksit) uygulanır. Plağın gün içinde en az 4-6 saat kullanılacak şekilde ortalama 10-15 gün ya da gece uykusu boyunca 8-10 gün boyunca kullanılması şeklinde uygulanan bir tedavidir.
Ofis tipi diş beyazlatma (Klinik ortamda beyazlatma): Bu yöntem klinikte hekim tarafından uygulanır. Uygulama süresi diğer yöntemlere göre daha kısa sürer. Diş hekimi tarafından diş etleri izole edilerek beyazlatma jeli dişlerin üzerine 20'şer dk süreyle 2 kez uygulanır. Beyazlatma işlemi ortalama bir saat sürer.
Kombine diş beyazlatma (Ev+ ofis tipi beyazlatma): Bu yöntemde diş beyazlatma evde ve ofis ortamında beraber uygulanır. Klinikte uygulandıktan sonra 2-3 gün ev tipi beyazlatma ile işlem desteklenir.
Tek diş beyazlatma (içten beyazlatma): Kanal tedavisi sonrası renk değiştiren dişlere uygulanır. Dişteki dolgu sökülür, açılan boşluğa beyazlatma jeli uygulanır ve devamında diş, geçici dolgu ile kapatılır. İstenilen renge ulaşıncaya kadar 3 gün aralıklarla seanslar tekrarlanır.
Diş beyazlatma işlemi sonrası nelere dikkat edilmeli?
- Diş beyazlatma (bleaching) sonrası az ya da çok hassasiyet görülebilir. Bu hassasiyet geçicidir. 1-3 gün içerisinde kaybolur.
- İlk birkaç gün aşırı soğuk aşırı sıcak, asitli yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalıdır.
- Çay, kahve, çikolata, kırmızı şarap, vişne, karamel, salça gibi renk verici koyu renk barındıran gıdalar 1 hafta süreyle tüketilmemelidir. Sigara kullanılmamalıdır. İşlem sonrası diş minesinin geçirgenliği artar dış etkenlere açık hale gelir, beyazlatmanın etkinliği için bu önemlidir.
- Beyazlatıcı diş macunu kullanımı beyazlatma etkisini uzatacaktır.
- Günde en az 2 kez dişlerini fırçalayan, sigara kullanmayan, çay kahve tüketmeyen hastalarda beyazlatma etkisi uzun süre korunur.
- Belirli aralıklarla (2-3 senede) ev tipi bir beyazlatma ile desteklebilir.
- Bu kurallara uymayan hastalarda geri dönüş olabilir, geri dönüş sonucu tekrar bleaching yapılabilir.
We use cookies to analyze website traffic and optimize your website experience. By accepting our use of cookies, your data will be aggregated with all other user data.